INICI

                  

                       EXCURSIONS

 

 

El Roure de la Rasa o Roure Cappaire d'Albarca, que fa més de 3 metres de diàmetre, per trobar-lo, hem de seguir el itinerari marcat pel Parc Natural, el camí comença al costat de la creu del terme (a l'entrada del poble).

Tombes medievals, als peus del turó d'Albarca, al mig del bosc hi ha un petit cementiri de tombes excavades a la roca, que semblen ser dels segles IX-X. Es tracta d'un conjunt de cinc tombes sobre una gran roca.
Com arribar:
Des de la Creu del Coll, en direcció a Ulldemolins surt el camí que baixa al corral d'Agustí, al barranc de la Bova. A uns metres, trobareu un corriol, a mà esquerra que s'endinsa en el vessant obaga de la muntanya, per sobre d'uns terrenys conreats. En arribar al bosc, ha de baixar, girant a la dreta, un parell de parades i trobarà les tombes.


La Roca Corbatera és el punt més alt de la serra del Montsant, a la comarca del Priorat. Es tracta d'un cim de 1166 metres d'alçada. La ruta que vam seguir comença des de la localitat d'Albarca. Es senzilla i està senyalitzada correctament.

 Església de Sant Vicenç, del segle XII, situada al mateix poble D'arquitectura romànica, està documentada en 1152 i modificada al segle XVII, el portal és d'estil renaixentista.

El camí dels Cartoixans, d'Albarca a la Morera de Montsant


L'Associació d'Excursionistes de Cornudella de Montsant ha recuperat com a ruta excursionista el camí que porta des d'Albarca fins a la Morera de Montsant, passant prop de la casa de Sant Blai, conegut com a camí dels cartoixans.


Ermita de Sant Joan de Codolar, situada en un preciós paisatge envoltat de xiprers centenaris i "còdols" (roques arrodonides per l'erosió) .Un metres abans ens trobarem amb Sant Joan Petit. Es pot arribar des d'Albarca o Cornudella caminant o en cotxe per una pista asfaltada.


Ermita de la Mare de Déu del Montsant, es surt desde Albarca, està situada sota la Roca Corbatera que és el punt més alt de la Serra de Montsant (1166 m).


Antic poble de la Mussara, actualment deshabitat, d'origen àrab també anomenat el poble maleït per les seves llegendes i mites després de la desaparició de la seva gent el 1950.
Està ubicat al terme municipal de Vilaplana, ple d'encant, precioses vistes, misteris i secrets.


La Cartoixa d'Scala-Dei,

Fundada al segle XVII, es considera que va ser la primera cartoixa de la Península Ibèrica

És possible passejar pel recinte de la cartoixa i contemplar l'arquitectura de façanes, arcs, paviments i murs. Hi destaquen els vestigis de l'església i del claustre major, i una de les cel·les de clausura, està reconstruïda recentment i disposada tal com quan hi habitava un pare cartoixà.

Diu la llegenda :  que van enviar uns monjos a cercar el lloc més adequat per a la seva construcció i aquests van trobar un pastor que els va explicar que en somnis veia uns àngels que pujaven al cel per unes escales recolzades en la soca d'un pi que hi havia al lloc on ell pasturava els seus ramats. Els monjos ho van interpretar com un senyal de Déu i allí mateix van construir un petit claustre que seria l'origen de la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, que vol dir "escala cap a Déu".


El poble de Siurana, on es troba l'església romànica de Santa Maria del segle XII situada al costat del precipici d'on gaudirem d'unes vistes espectaculars de l'embassament de Siurana i les seves formacions rocoses.


La llegenda de la Reina Mora


Explica una llegenda recopilada per l'escriptor Joan Amades, que Ciurana era el domini de la reina Abd-el-azia, de gran bellesa. Els cristians, incapaços de conquistar la població, es van servir de les estratagemes d'un traïdor jueu, que els va oferir l'entrada al castell i van matar a gairebé tota la població, però Abd-el-azia, segura de la seva fortificació, celebrava  mentrestant  una festa en una de les sales del palau amb la noblesa del lloc. Tot d'una, una fletxa va entrar per la finestra, i es va clavar a la taula. La reina, embolicada en el pànic general i veient-se derrotada, va pujar al seu cavall blanc i es va dirigir al precipici proper. Perseguida pels cristians i per evitar que el cavall per instint s'aturés davant l'abisme li va tapar els ulls, però l'animal, en adonar-se del perill, va voler parar i va clavar les seves potes a terra, de manera que va quedar l'empremta de la seva ferradura a la roca. Altres diuen que les marques de ferradura són l'impuls que va prendre abans del salt. Sigui com sigui, la tragèdia va ser inevitable i avui dia es pot veure clavada a la roca l'empremta del cavall en el lloc que s'anomena el Salt de la Reina Mora.
Una altra variant compte que la reina estava banyant-se quan va veure la ciutat sent atacada. Davant la desesperació, va sortir nua de l'aigua i es va muntar en el cavall per dirigir-se al precipici.


El riu Siurana i Els Avencs de la Febró:


El riu Siurana neix en el vessant occidental de les Muntanyes de Prades i, com els altres rius principals d'aquestes serres, manté un cabal constant excavant congostos, creant bassals, salts d'aigües i racons d'una gran bellesa. Des del poble de la Febró, situat al seu naixement, el riu ha modelat una vall dominada des dels cingles per la inexpugnable Siurana, l'últim reducte de l'ocupació musulmana a Catalunya. Per descobrir aquesta vall us proposem una travessia des de la Febró fins a l'Arbolí, passant pel Gorg i el poble abandonat de Gallicant.
 * Sortim de la Febró seguint el riu per un camí ample, seguint la marca de la xarxa de camins. Creuem el riu diverses vegades, deixem la pista i continuem baixant per l'antic camí dels Quatre Molins, en alguns trams empedrat, gaudint del congost excavat pel riu. El camí acaba desembocant al riu, més amunt del Molí de l'Esquirol. El creuarem per seguir el PR * que ens portarà al Gorg, on l'aigua s'entolla i ens podem banyar. Des d'aquí, seguint el GR *, ascendirem fins al poble de Gallicant, avui abandonat, i arribarem al poble d'Arbolí.


La cova Santa


La cova Santa és una de les coves més populars de la serra de Montsant. Està situada a 1.035 m. Es diu així perquè es creia que en ella vivia un ermità. En el seu interior hi ha una gran estalactita anomenada "la Campana" pel ressò que genera en ser colpejada. El camí surt d'Albarca  en direcció al cim de la roca Corbatera. Poc abans d'arribar a aquest lloc hi ha un cartell indicador cap a la Cova.

 El clot del cirerer


És un dels racons més emblemàtics del Parc Natural del Montsant.
Es troba situat al cor de la serra del Montsant, podent-se arribar-hi des del poble de la Morera de Montsant. Constitueix un oasi de verdor enmig de l'aridesa de la Serra Major. Avui dia, enmig de la fondalada es troba una noguera. Temps enrere es trobava en el mateix lloc un cirerer que va donar nom al lloc.
Antigament els pastors portaven els seus ramats a beure aigua allà i encara es conserven els abeuradors que van preparar per als seus animals.

Una cascada al montsant


La Cadolla dels Forats (840 m) és una petita cascada situada a la serra Major del Parc Natural del Montsant , podent-se arribar-hi des del poble de la Morera de Montsant. En aquesta zona podem trobar profundes goles (localment anomenades "cadolles") de gran bellesa i espectacularitat. Un exemple és la Cadolla dels Forats.

Ermita de Sant Bartomeu

Població: Ulldemolins
Descripció:
Ermita d'estil romànic que data del s. XIV, situada a l'espectacular canó de Fraguerau, pas que forma el riu Montsant entre la Serra la Llena i la de Montsant. Té el seu origen a la cova de l'asceta Fra Guerau on aquest va construir una petita capella dedicada a Sant Bartomeu. L'edifici que avui podem contemplar, construït davant de la cova, consta d'una sola nau amb absis circular, volta de canó una mica apuntada i campanar de cadireta. S'accedeix a peu des de l'ermita de Sant Antoni d'Ulldemolins pel GR 65-5. És una de les excursions més encantadores que podem realitzar pel Parc Natural per la gran bellesa del canó que forma el riu Montsant entre roques de formes voluptuoses i que cal travessar per un pont penjant.

 

Ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara

Població: Ulldemolins
Descripció:
Ermita situada als peus del Montsant, a la part obaga de la serra, a 3 km del poble d'Ulldemolins. Es pot accedir en cotxe i a peu ja que la pista està pavimentada. L'edifici, de línies senzilles, consta d'arcs apuntats, atri frontal, campanar de cadireta i porta adovellada. Una curiositat és la campana, una bomba reaprofitada. Disposa d'una àrea recreativa amb barbacoes i un espai destinat a l'acampada.


Ermita de Santa Magdalena
Població: Ulldemolins
Descripció:
Ermita situada a la part obaga de la Serra de Montsant, a tocar de la de Sant Antoni i Santa Bàrbara. Es pot accedir a peu o amb cotxe per una pista pavimentada de 3 km. També és coneguda com la "Catedral de Montsant" donades les seves grans dimensions tenint en compte la mida habitual de les ermites. Té 6 capelles, cor, tribunes i cripta, i és obra del rector Jaume Amigó, també autor de l'església del poble. Just a sobre de Santa Magdalena hi ha una font que alimenta l'ermita que juntament amb altres fonts properes abasteixen d'aigua el poble d'Ulldemolins. En els seus voltants hi ha una àrea recreativa amb barbacoes i també un alberg. La festa de Santa Magdalena té lloc el 22 de juliol.